Mesta za posetiti

0
Ručno odabrana mesta koja možete posetiti kada dođete u Aranđelovac i Vila Milu.

Kulturno istorijske znamenitosti

Park Bukovicke Banje

Bukovička banja ima velelepni park koji se prostire na površini od 21,5 ha. Pored prekrasnih cvetnih aleja i brojnih vrsta retkog drveća, u parku se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora.

Risovačka pećina

Risovačka pećina je značajan paleontološki, arheološki i speleološki lokalitet. Nalazi se jugoistočno od Bukovičke banje, na ulazu u Aranđelovac. Pećina Risovača je spomenik prirode prve kategorije i prirodno dobro od izuzetnog i kulturno dobro od velikog značaja.

Crkva Svetog Arhanđela Gavrila

Crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Aranđelovcu, poznata kao i Vrbička crkva, podignuta je 1862. godine, po odluci kneza Miloša Obrenovića i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu, takođe poznata i kao Oplenac, je mauzolej srpske i jugoslovenske kraljevske kuće Karađorđevića koja se nalazi na vrhu brda Oplenac u gradu Topola u Srbiji. Crkvu na Oplencu osnovao je kralj Petar I od Jugoslavije.

Orašac

Orašac je naselje u Srbiji u opštini Aranđelovac u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1462 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1461 stanovnika). Orašac je na magistralnom putu Mladenovac-Aranđelovac, udaljeno 6 kilometara od Aranđelovca gde se odigrao jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda - podizanje Prvog srpskog ustanka.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Aranđelovcu podignuta je 2004. godine i pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve.

Restorani, Pečenjare

Aleksandar

Dve decenije već u Aranđelovcu, sa uspehom i na zadovoljstvo gostiju postoji restoran „Aleksandar“, vlasnika Slobodana Đorđevića. Eksluzivan po svojoj ideji, položaju, ambijentu, ugostiteljskoj ponudi i osoblju, ovaj jedinstveni kutak srpske kulture i tradicije nosi obeležje dinastije Karađorđević.

Vajat

Restoran se nalazi u samom gradu, na glavnoj „džadi“. Vešto uređen, na malom prostoru između okolnih kuća, pruža utisak da ste zakoračili u neko drugo vreme kad prođete lepu drvenu kapiju koja skriva neočekivano prostranu baštu.

Via dell'Amore

Picerija postoji već 30 godina, i među najstarijima je u Srbiji. Ranijepoznata pod imenom “MG”. 2010. godine, picerija je u potpunosti preuređena i od tad poznata pod imenom “Via dell’Amore”. Via dell’Amore nudi prijatan ambijent i vrhunske specijalitete po originalnim italijanskim receptima.

Tarpoš

Restoran Tarpoš nalazi se na brdu, u samom srcu vinograda Vinarije Vrbica. Pored vina iz naše vinarije i raznovrsnih kulinarskih specijaliteta, uz vaš obrok nudimo i čaroban pogled na celu Šumadiju sa nekog od tremova rastorana.

Grb

Restoran GRB predstavlja prijatan kutak za bekstvo od gradske vreve i potpuno uživanje u toploj i prijateljskoj atmosferi. Bogati meni restorana koji je poznat kako po jelima naše tako I po jelima stranih kuhinja i sjajnim ribljim specijalitetima učiniće Vaš boravak u restoranu nezaboravnim.

Mali Hrast

U prelepom delu Šumadije na magistralnom putu, na nekoliko kilometara od Aranđelovca, nalazi se etno pečenjara Mali Hrast. Specijalitet kuće je praseće pečenje, a može se poručiti i jagnjeće.

Vinarije

Aleksandrovic

Pobrđa Oplenca ljudi su od davnina koristili za uzgajanje vinove loze. Mesto iz koga vinarija Aleksandrović potiče, vuče svoje korene, a pre svega naziv, iz daleke prošlosti. U rimsko doba Vincea, u srednjem veku Vinica, a danas Vinča - direktna je asocijacija čime se stanovništvo ovog mesta od davnina bavilo. Početkom dvadesetog veka u okolini Vinče podignuta je Venčačka vinogradarska zadruga, a zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope.

Tarpoš (Vrbica)

“Kod naziva vinarije Tarpoš nisam se dvoumio ni jednog trena, jer me je to ime opčinilo čim sam ga prvi put čuo. Naime, „tarpoš“ je naziv za jednu starinsku srpsku žensku kapu, iz koje se nekada davno nudilo baš grožđe putnicima namernicima. Nekadašnji vinski trgovci su govorili i da je neko vino toliko dobro da ‘može u tarpošu da se nosi’. Imao sam sreće da pod tim prelepim, pa pomalo i mističnim imenom, ubrzo dobijem i jedno veoma dobro vino, koje je dalje pronosilo priču o ovom imanju u selu Vrbica pokraj Aranđelovca i o ovoj vinariji u samom srcu vinograda…” (Tihomir Timotijević; iz intervjua za časopis Put Vina)

Kraljeva Vinarija

Pokazujući urođenu porodičnu ljubav prema vinogradarstvu kralj Aleksandar Karađorđević, 1923 god. nastavio je obnovu vinograda svojih predaka na Oplencu. Oplenačko vinogorje zasnovano je zbiranjem najsortnijih vrsta iz raznih delova sveta. U sred kraljevskih vinograda, a u sklopu zadužbinskog imanja podignuta je 1931. god. i kraljevska vinarija u stilu francuskih podruma. Zadužbina Kralja Petra I otpočinje 2004. god. revitalizaciju vinograda i vinarske proizvodnje koja je utihnula nakon II Svetskog rata. Danas, naš recept za najfinija vina jeste poštovanje tradicije i iskustva predaka, uz znanje stručnjaka, ljubav i brigu radnika, ali iznad svega, sortiment, položaj vinograda, klima i zemljište.

Etno Sela

Brestovi i Vizije

Etno selo na obroncima Bukulje Brestovi i vizija, vlasnika Milivoja Tomića – Tonđe, dobilo je naziv po kafani Brestovi, koju je držao Tonđin deda, čuveni Milivoje Tomić Mika-Copa u obližnje selu Donja Šatornja, u podnožju Rudnika. Nastavljajući ugostiteljsku tradiciju svoga dede, Tonđa je odlučio da iskoristi prirodne blagodeti rodnog grada i da na obroncima planine Bukulje sagradi velelepne, ekskluzivne turističke apartmane, restauracijom tri originalna šumadijska drvena vajata, starija od dva veka.

Divljakovac

Etno selo „Divljakovac“ gradjeno na obroncima planine Bukulje, na nadmorskoj visini od 380m sa pogledom na grad i širu okolinu. Na toj nadmorskoj visini dolazi do ukrštanja vetrova, koji stvaraju ekološki zdrav vazduh. Selo se sastoji od sedam „Vajata“ starih preko 200 godina, koji su opremljeni kao dvokrevetni i petokrevetni apartmani sa luksuznim kupatilima. Ljubav prema etno motivima izvire iz svakog kutka ovog sela. Stara kačara preuređena u „Srpsku domaću kuhinju“.

Lovački Raj

Ispod same planine Bukulje, na nadmorskoj visini od 396 m nalazi se restoran „Lovački Raj“. Jedinstvena i neprevaziđena hrana od divljači iz kuhinje i sušnice budi sva čula. Miris domaćeg hleba iz furune je nešto što treba doživeti i probati. Domaća rakija od šljive, dunje i kajsije, domaće vino od stare sorte vraća vam snagu i budi ljubav u vama. „Lovački Raj“ se ne može opisati i slikom prikazati, on se mora doživeti.

Sport i Zabava

Trim staza – Park Bukovicke Banje

Bazen – Tahiti ( polu olimpijski )

Klizaliste – Park Bukovicke Banje

Tenis – Ivancevic

Jahanje – Konjicki Klub Arandjelovac

Planinarenje – Bukulja

Pecanje – Garasko Jezero

Akva Park – Izvor

Smotra umetnosti “Mermer i Zvuci”